היכרות עם הקואופרטיב לאנרגיות מתחדשות
בצפון אמריקה ובמערב אירופה ניתן לראות בשנים האחרונות התאגדויות רבות מבוססות על הרעיון של קואופרטיב שפועלות בתחום האנרגיה המתחדשת ובתחום ההתייעלות האנרגטית. ניתן, לדוגמה, למצוא התאגדויות של חוואים בארצות הברית שמקימים חוות טורבינות כדי לספק את צריכת החשמל העצמית שלהם, אך ישנן גם התאגדויות שמטרתן קידום פרויקטים של אנרגיות מתחדשות, כאשר החברים לא צורכים את האנרגיה שהם מייצרים, אלא נהנים מההכנסות הכספיות כמו גם מההגנה על הסביבה. בארץ, הנושא עדיין בחיתוליו. הקואופרטיב לאנרגיות מתחדשות, שאני ממקימיו, הוא הנסיון הראשון להתמודד עם הנושא הזה בישראל.
המיזם פועל בשלשה מישורים, ולשלושתם חשיבות שווה בעינינו. במישור הסביבתי – קידום פרוייקטים שמגינים על הסביבה באמצעות שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים או באמצעות התייעלות אנרגטית; במישור החברתי – התאגדות שוויונית שמקדמת את נושא הקהילה, מעודדת שיתוף פעולה ושיוויון בין החברים; ובמישור הכלכלי – רווח כלכלי לחברים. לדעתנו רק מיזם ופעילות שיש להם בסיס כלכלי נאות יכולים להתקיים לאורך זמן, ולכן המיזם חייב להיות רווחי.
לפני כשנה וחצי התאספנו, מספר חברים ואני, ולאחר ששמענו על הרעיון נשבנו בקסמו והחלטנו להקים קואופרטיב כזה בארץ. הקואופרטיב (או בשמו הרשמי – אגודה שיתופית) הוקם לפני כמה חודשים. עם ההקמה הצטרפו כ-80 חברים וכל אחד קנה בין 1-10 מניות בערך של 1,000 שקלים האחת. בכסף שהצטבר השקנו פרוייקט ראשון כפיילוט.
במסגרת הפרוייקט התקנו מערכת של משאבות חום בקיבוץ גבעת חיים איחוד, ואפשרנו לקיבוץ לחסוך בהוצאות האנרגיה שלו בצורה משמעותית. הקואופרטיב מתחלק עם גבעת חיים איחוד בכסף שנחסך, ובתום שש שנים המערכת תועבר לרשות הקיבוץ. אנחנו נמצאים כעת בשלב של הסקת מסקנות מהפיילוט, וזאת בשלושת המישורים שהגדרנו (כלכלי, סביבתי, וחברתי). עם סיום הפיילוט נוכל להחליט על המשך דרכנו, לאיזה סוג פרוייקטים נרצה לפנות, מה הגודל הרצוי של הקואופרטיב ומה המודל העסקי שלו.
כוונת הקואופרטיב היא להוות מיזם שעיקרו קידום מודעות ציבורית לנושא האנרגיות המתחדשות וקידום פרוייקטים בתחומים בהם מזהים כשל שוק ולא להקים חברה נוספת.
שמתחרה בשלל החברות שקיימות בשוק היום. לכן, למשל, אנחנו מעדיפים לא להיות מעורבים בנושא הסולארי כיוון שזהו שוק רווי ובו מספר רב של חברות ובעל מודעות ציבורית רבה. נושא המודעות לצורך בהתייעלות אנרגטית מפותח פחות ולכן פעילות שלנו בתחום זה נחוצה יותר. אך מעבר לכך, אין די בקידום פרוייקטים, ויש צורך במיצוב הקואופרטיב ומינופו כגוף בר סמכא בתחום.
בנוסף לכך, ההיבטים החברתיים והקהילתיים של פעילות הקואופרטיב חשובים לא פחות מההיבטים הסביבתיים – ובתחום זה הקואופרטיב מקדם שיתופי פעולה עם קהילות חברתיות אחרות. שיתופי הפעולה האלה מהותיים בעיקר מכיוון שהקואופרטיב מבסס את רוב פעילותו (ובשלב זה את כולה) על מתנדבים, ואנחנו מעריכים שבהמשך מספר החברים יגדל למאות או אף לאלפים.
נשמח להציג את הקואופרטיב במהלך הגריק ולשמוע רעיונות יצירתיים להמשך פעילותו. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר שלנו, www.ecoop.org.il, ובדף בפייסבוק, http://www.facebook.com/ecoop.il .
Recent comments
2 days 6 hours ago
2 days 7 hours ago
4 days 19 hours ago
4 days 19 hours ago
1 week 5 days ago
1 week 5 days ago